Thursday, February 18, 2010

Helga van Leur RTL weervrouw @ Dutch Babes


Onderzoeksbureau GFK heeft bekend gemaakt dat RTL weervrouw Helga van Leur de beste weerman/vrouw van het land is. Piet Paulusma eindigde op een tweede plek en Erwin Krol werd derde. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

Dutch babe Helga van Leur is vooral erg populair bij de jongeren. Winnaar van 2006 Piet Paulusma kreeg nu 18.9 procent van de stemmen, tegen 18.8 procent voor Erwin Krol. Helga van Leur stak daar met kop en schouders bovenuit met ruim 24 procent van de stemmen.

Wat bekendheid betreft scoort Paulusma het best. Van de ondervraagden wist 63 procent meteen over wie het ging als zijn naam werd genoemd. Helga van Leur is bij 38 procent bekend.

De weerman- of vrouw van het jaar wordt om de twee jaar gekozen.

Helga van Leur werd tijdens de uitzending van Editie NL 'overvallen' met het nieuws. Ze was met stomheid geslagen. "Ik sta niet snel met mijn mond vol tanden, maar nu weet ik even niet wat ik moet zeggen", zei RTL-weervrouw die in 1998 al werd uitgeroepen tot weervrouw van de wereld.

De beste weervrouw van de wereld heet Helga van Leur en werkt bij RTL. Het predicaat 'de beste' is de 28-jarige ingenieur begin dit jaar toegekend door een grote groep collega's, op een internationaal congres voor meteorologen in Frankrijk. Uit honderd compilaties van weerpraatjes uit de hele wereld werd haar presentatie het meest enthousiast ontvangen. Ze is er zelf bescheiden onder. 'Ik wist niet wat ik hoorde. Ik de beste weervrouw van de wereld? Wat een onzin. Maar leuk is het wel natuurlijk.'

Van jongs af aan heeft Helga van Leur al iets met het weer. 'Ik wilde weten hoe een regenboog ontstaat. En hoe het kan dat het vandaag koud is en morgen hartstikke warm. Stel je voor: de atmosfeer is een laag van een kilometer of tien dik, waarin zoveel gebeurt. Dat is prachtig, maar ook zo raar. Daar wilde ik meer van weten. Maar ik heb vroeger nooit gezegd: ik wil weervrouw op televisie worden. Dat leek me doodeng, niks voor mij.'

In een noodgebouwtje op het terrein van de Holland Media Groep bereidt Helga van Leur drie keer per week haar weerpraatjes voor. 'De weerkaarten maak ik zelf, en wat ik vertel, verzin ik ter plekke voor de camera. Ik probeer op dat moment heel geconcentreerd te denken wat mensen interesseert, en daar haak ik op in. En als er bijvoorbeeld in Griekenland branden woeden, dan doe ik daar iets mee.'

Een presentator van het weerbericht moet eigenlijk wel meteoroloog zijn, vindt sexy Helga van Leur. 'Het voordeel is dat ik zelf kan verzinnen wat ik ga zeggen. Ik heb de theorie gehad, dus ik sta boven de stof. Daarnaast heeft het weer nu eenmaal iets serieus. Een leuke meid die een tekstje voorleest, dat werkt gewoon niet. In Nederland prikken mensen daar doorheen. Ik pas ook op dat ik me niet opzichtig kleed, want het gaat om het bericht wat ik breng, niet om mij.'

Helga van Leur volgde van 1989 tot 1994 in Wageningen de studie Bodem, Water en Atmosfeer. Daarin zijn hydrologie, meteorologie en geologie geïntegreerd. Omdat ze in haar eerste jaar de ziekte van Pfeiffer kreeg, werd ze geen lid van een studentenvereniging. 'Dat is in Wageningen eigenlijk niet nodig. Het is een groot dorp, heel gemoedelijk. Als ik door het centrum fietste, dan kwam ik altijd wel bekenden tegen.'

In haar studententijd heeft Helga van Leur zelfvertrouwen gekregen. 'Naast de kennis die ik tijdens mijn studie opdeed, heb ik geleerd dat je ergens zomaar op af kunt stappen, en dat het dan negen van de tien keer positief uitpakt. Een beetje de Emile Ratelband-filosofie. Ik vond heel spannend om te gaan studeren en dacht: ik kan het vast niet. Maar het bleek honderd procent mee te vallen.'

Helga van Leur specialiseerde zich in meteorologie en volgde naast haar studie veel bijvakken, als psychologie, bedrijfskunde en onderwijskunde. 'Dat vond ik ook het leuke van mijn studietijd. Je krijgt de kans om verder te kijken dan alleen datgene waar jij mee bezig bent. Dat kan je later veel voordeel opleveren.

'Stel dat ik mijn beroep niet meer kan uitoefenen. Televisie is natuurlijk leuk, maar het is ook heel fragiel en hard. Vandaag ben je populair, maar morgen zijn ze misschien op je gezicht uitgekeken. En de meteorologiewereld zelf is heel klein. Je kunt werken bij Meteoconsult, bij het KNMI of bij de luchtmacht, en dan houdt het eigenlijk wel op.'

Helga van Leur liep in het derde jaar van haar studie stage in de weerkamer van Meteoconsult, en kon daar na haar studie direct aan het werk. Meteoconsult maakt niet alleen weersverwachtingen voor radio, tv en kranten, maar ook voor het bedrijfsleven en voor particulieren. Van Leur werd al snel ingezet voor de radio. En toen RTL 5 Nieuws en Weer vorig jaar werd opgezet, zochten ze naast Peter Timofeeff nog iemand voor de presentatie.

Helga van Leur werd gevraagd om een screentest te doen, naar aanleiding waarvan ze tot haar stomme verbazing werd uitgekozen. 'Het kwam eigenlijk heel slecht uit, ik was begonnen met de marketingopleiding Nima-a en Nima-b om wat verder te kijken dan mijn eigen vakgebied alleen. Ik had toen een nieuwe baan en deed de studie ernaast. Dat was gekkenwerk hoor, zoiets doe ik nooit meer.'

Hoewel het weer haar nog lang niet verveelt - 'pas na zeven jaar schijn je ieder weertype een keer te hebben meegemaakt' - overweegt ze toch om binnenkort een nieuwe studie te gaan doen, psychologie of 'iets met communicatie'. Misschien dat ze ooit nog eens bedrijfstrainingen gaat geven.

Helga van Leur: 'Misschien zou ik dat ook wel kunnen bereiken zonder te studeren, maar dat is mijn manier niet. Ik ben altijd bang dat mensen denken: ''O dat is wel een aardig meisje, we geven haar een kans''. Voor ik ergens aan begin, wil ik heel zeker weten dat ik het goed doe. Dat ik capabel ben en grondig voorbereid. Anders zou ik het niet kunnen.'

De gelukwensen kwamen uit alle hoeken, toen weervrouw Helga van Leur eind mei met haar danspartner Marcus van Teijlingen de finale van Dancing with the stars won. “Ik heb ervan geleerd dat je in feite alles kunt aanpakken, zolang je er maar vol tegenaan gaat.”

Kan dat eigenlijk wel? Praten met Helga van Leur zónder het over het weer te hebben? De weervrouw lacht een gulle lach: “Túúrlijk kan dat! Mijn leven bestaat uit meer dan het weer. Maar je hebt gelijk, het weer is met alles verweven."

"Van simpele dingen als: heb ik vandaag een regenjas nodig?, tot aan de invloed van het weer op onze economie. Als het lange tijd droog is, mislukken de oogsten en stijgen de prijzen. Ook campagnes van supermarkten haken in op het weer. Je ziet geen reclame voor ijsjes als het vriest. En je haar groeit harder als het warm is. Dan moet je vaker naar de kapper.’’

Helga van Leur is inmiddels al ruim tien jaar de weervrouw van RTL. “Het is een prachtvak!” Ze wordt geprezen om haar heldere en tegelijkertijd ontspannen manier van presenteren. Door internationale vakgenoten is ze in 1998 zelfs tot Beste weervrouw van de wereld gekozen.

Glitterjurkje
Voor veel kijkers was haar optreden bij Dancing with the stars een aangename verrassing. “Mensen zeiden: hé, een heel andere Helga van Leur. Ze maakt lol. Ik ben altijd mezelf, maar bij het weerbericht gaat het in eerste instantie om de informatie.”

Nog steeds krijgt ze reacties op haar wekenlange dansavontuur, dat door miljoenen mensen is bekeken en dat eindigde met een glitterbol als trofee. “Die reacties komen uit de meeste onverwachte hoeken. Mensen van heel ver weg, een vriendin van vroeger, de Universiteit van Wageningen. En het consultatiebureau stuurde een kaartje. Geweldig toch?”

Er is zeker een verschil tussen de weer-Helga en de dans-Helga, beaamt ze heftig knikkend. “De dans-Helga van Leur kan wat extraverter zijn. Ook in kleding. Als ik in een glitterjurkje het weer zou presenteren... haha, dat kan gewoon niet. Ten tijde van de show heb ik in mijn weerbericht nooit gerefereerd aan het dansen. Het zijn twee verschillende dingen. Ik snap dat je op televisie maar een heel klein stuk van iemand ziet. Persoonlijkheid is meer dan dat stukje beroep dat je uitoefent.”

Ondanks al dat zwieren en zwaaien, noemt ze zichzelf niet sportief. “Als ik na een trainingsdag van zes uur uit de auto stapte, was ik net een oud vrouwtje. Ik liep nog krommer dan iemand die een rollator nodig heeft, vreselijk. Zodra je stil zit, wordt alles gevoelig. Na de eerste ochtend dat we getraind hadden, zat ik meteen helemaal vast in mijn schouders. Ik kon me niet meer verroeren. De fysiotherapeut moest er aan te pas komen om me weer los te masseren.”

Helga van Leur is er fysiek sterker door geworden. “Dansen is een ultieme vorm van fitness. Je moet alle spieren gebruiken. Vooral je rugspieren. Die gebruik ik normaal niet zo. Nu ben ik weer wat ingezakt, ik moet er op letten. Ik probeer me nu meer bewust te zijn van mijn houding. Probeer rechter te staan.”

Ook geestelijk heeft het haar een oppepper gegeven. “Ik heb ervan geleerd dat je in feite alles kunt aanpakken, zolang je er maar vol tegenaan gaat. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt.” Ze had niet verwacht dat de impact van het programma zo overweldigend zou zijn.

“Ik krijg nog steeds mailtjes van mensen voor wie ik een bron van inspiratie ben geweest, omdat ik als moeder van drie jonge kinderen iets heb opgepakt wat ik totaal niet kon. Je hoeft niet de allerbeste te zijn, maar het heeft wel iets losgemaakt. Dat is het grootste cadeau dat ik mensen heb kunnen laten meegenieten van mijn avontuur.”

Spaarlampen
Toch nog even terug naar het weer. Helga van Leur is ook actief in het ‘lezingencircuit’. Gemiddeld één keer per week geeft ze een lezing over het weer en alles wat daarbij komt kijken. “Het klimaat is hot, daar valt veel over te vertellen. Dat half uur of die drie kwartier klets ik met het grootste gemak vol. Ik kan daar veel achtergrondinformatie kwijt die niet in een weerpraatje past.”

“Of ik me zorgen maak over het milieu? Aan de ene kant niet, ik denk dat we ons wel aanpassen. We bouwen hogere dijken, de vegetatie verandert, we verzinnen wel weer wat tegen de ziektes die zullen komen. Alleen zijn er ook mensen die dat vermogen en die kennis niet hebben. Daar gaan slachtoffers vallen. Daar maak ik me wel zorgen over.”

Om haar eigen steentje bij te dragen, heeft ze al vijftien jaar geleden de gloeilampen in huis vervangen door spaarlampen en een hybride auto gekocht. “Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Ik wil niet een te kleine auto, dat gaat niet met drie kleine kinderen. Maar dan wel een hybride. Je kunt zeggen: het haalt weinig uit als maar één individu het doet, maar daar geloof ik niet in. Als veel mensen met elkaar kleine dingen doen, maakt dat het verschil.”

Het favoriete vakantieweer van Helga van Leur? “24 graden, wisselend bewolkt. Het hoeft voor mij niet onbewolkt te zijn. Ik vind het juist mooi als er af en toe een wolkje voorbijtrekt. Als het te warm is, vind ik het niet fijn. Dan doe ik alles dicht en ga ik binnen zitten.”


































No comments:

Post a Comment